”Reacția, în primul rând, afirmația mea cât se poate de apăsată și categorică este că această acuzație nu se sprijină pe niciun fel de dovezi, nu are niciun fel de susținere faptică, e neîntemeiată, aș putea spune chiar că, într-un fel, e chiar absurdă”, a precizat Petre Roman pentru MEDIAFAX.
El a susținut că intervenția forțelor de ordine în dimineața zilei de 13 iunie nu era îndreptată împotriva populației civile, ci avea un singur scop, respectiv acela de a restabili traficul în zona Pieții Universității.
”Asta a fost tot, intervenția era perfect legitimă, a fost cerută de Procurorul General, iar înainte de asta au fost câteva încercări de a realiza un acord, un protocol cu reprezentații celor din piață. În ultimă instanță, chiar în ziua de 11 iunie, acest acord s-a realizat, iar Asociația 21 a respins acordul. Dacă nu ar fi respins acel acord realizat cu Guvernul, nu se întâmpla absolut nimic”, a menționat Roman, care a precizat că spera ca procurorii să se concentreze asupra acestui lucru cu cercetările.
”Din păcate, această acuzație sună ca un mesaj politic, nu altfel”, a spus Petre Roman.
Solicitat să comenteze momentul în care s-a făcut aceast inculpare, ca distanță în timp față de eveniment, Roman a precizat: ”Sunt observații de bun simț, dar eu nu vreau să speculez pe această temă, o pot face ziariștii. Eu vreau să mă refer la conținutul propriu-zis al acuzației pe care îl resping în modul cel mai categoric”.
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, dar și fostul premier Petre Roman, precum și Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Măgureanu și alte persoane au fost inculpate sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei din 1990, au anunțat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.